• Witaj w świecie fryzjerów, stylistów i barberów
img

Co warto wiedzieć o brzytwach fryzjerskich?

brzytwa fryzjerskaKażdy z nas, bez względu na wiek i płeć, przynajmniej raz zetknął się z sytuacją, w której mężczyzna siedzący na fotelu fryzjerskim miał podcinaną brodę przez profesjonalistę. Jednym korzystanie z usług podcinania brody może wydawać się być fanaberią, inni bez wsparcia fryzjera w kwestii zarostu nie wyobrażają sobie schludnego i zadbanego wyglądu. Panowie coraz częściej i coraz intensywniej dbają o swój wygląd, przykładając wiele uwagi do szczegółów. Posiadanie długiej, gęstej i zadbanej brody jest dla nich tym, czym dla kobiet bujna i lśniąca czupryna.

Dbanie o piękny wygląd brody jest tak samo czasochłonne i niełatwe, jak dbanie o włosy. Dlatego warto od czasu do czasu oddać ją w ręce profesjonalisty, by rosła zdrowo i miała piękny kształt. Aby tak było, niezbędnym narzędziem barbershopera jest odpowiednia brzytwa – ostra i precyzyjna. Nawet, jeśli dbasz o brodę i pielęgnujesz ją, nic nie zastąpi profesjonalnego strzyżenia. Co na temat brzytew warto wiedzieć?

Rodzaje stali na brzytwy

Jeśli interesujesz się usługami z zakresu pielęgnacji zarostu, bądź też planujesz sam zająć się podcinaniem i modelowaniem swojej brody lub otworzyć własny biznes i świadczyć usługi, nie obejdziesz się bez znajomości kilku podstawowych pojęć. Na początku warto dowiedzieć się, z czego produkowane są brzytwy i jaką warto wybrać.

Stal węglowa

brzytwy fryzjerskieNajbardziej popularnym materiałem jest stal węglowa, jednak prócz niej występują jeszcze trzy odmiany używane do tworzenia brzytew. Stal węglowa jest w zasadzie najłatwiejsza do naostrzenia, dzięki czemu bez problemu można wyprowadzić ostrzejsze krawędzie. Nie jest to jednak opcja bez wad, ponieważ na stali węglowej stosunkowo szybko osadza się rdza.

Stal nierdzewna

Innym rodzajem stali jest nierdzewna. Jest trudniejsza do naostrzenia niż stal węglowa, a ostrość nie może się z nią równać. Jest jednak zaleta, która przewyższa stal węglową – to o wiele mniejsza podatność na rdzę.

Stal damasceńska

Ostatnim rodzajem jest stal damasceńska. Co prawda jest o wiele trudniejsza w obróbce niż dwie pozostałe, gdyż jest niezwykle twarda, jednak za to nie trzeba jej zbyt często ostrzyć. Raz wyostrzona na długi czas pozostaje w takiej samej kondycji. Dla wielu przeszkodą może być cena – jest ona o wiele wyższa, niż w przypadku pozostałych rodzajów stali,jednak ma ona swoje uzasadnienie. Po pierwsze wynika z wyjątkowo żmudnego i niełatwego procesu produkcji, a także o wiele większej trwałości niż inne rodzaje stali.

Uchwyt brzytwy – nie mniej ważny niż ostrze

uchwyt brzytwyDla wygody i precyzji cięcia, równie istotny, co ostrość stali, jest kształt i materiał rączki. Brzytwa musi przecież leżeć w dłoni pewnie i wygodnie. Rączka brzytwy może mieć rozmaite kształty i kolory, a także być wykonana z różnorodnych materiałów. Do zdecydowanie najbardziej popularnych, a jednocześnie najtańszych materiałów, należą oczywiście tworzywa sztuczne oraz cellidory. Równie popularne są także tworzywa, które okres świetności przechodziły w latach 20 i 30 ubiegłego wieku, a są to: czerwona i zielona stamina, a także mikarta.

Wśród miłośników brzytew nie brak także koneserów i kolekcjonerów brzytew. Dla nich nie lada gratką są takie brzytwy, które nie tyle mają służyć podcinaniu brody, ile po prostu pięknie wyglądać na półce (choć oczywiście jak najbardziej spełniają swoje funkcje należycie). W takich przypadkach często spotykane są uchwyty tworzone na przykład z egzotycznych drzew i ich wykwintnych gatunków, takich jak drzewo satynowe, różane, cedrowe, oliwne czy wężowe. Wykorzystuje się również tak drogie i ekskluzywne materiały, jak masa perłowa czy nawet skorupy żółwia, kości słoniowe, bawole oraz mamucie. Jednak na potrzeby codziennego użytku najczęściej wybiera się rączki z tworzyw sztucznych, a zakłady fryzjerskie sięgają po uchwyty stalowe, które z łatwością można wysterylizować po użyciu. Jeśli planujesz używanie brzytwy przez wiele lat, warto postawić na rączkę wytrzymałą, a więc wykonaną z lepszej jakości materiału.

Ostrze – co jeszcze jest istotne?

barbershopDla jak najbardziej wygodnego i precyzyjnego prowadzenia ostrza i cięcia, ważna jest także szerokość ostrza (liczona od grzbietu do krawędzi). Jest ona wyrażona w calach i może przyjmować następujące wartości: 5/8, 6/8 (te dwie szerokości są najbardziej popularne), 7/8 oraz 8/8 (są szersze, jednak również dość często wybierane), a także 9/8. Im szersze ostrze, tym lepiej zbiera się pianę, jednak dotarcie do trudno dostępnych miejsc jest nieco trudniejsze, niż w przypadku cieńszego ostrza.

Szerokość ostrza przekłada się automatycznie na ciężar całej brzytwy, co ma znaczenie szczególnie w przypadku twardego i niepokornego zarostu – szersze ostrze poradzi sobie z nim o wiele lepiej niż cienkie i lekkie. Jakie powinno być czoło, a więc końcówka ostrza? W tym przypadku do wyboru mamy również wiele kształtów: kwadratowe, haczykowate, a także półokrągłe lub zaokrąglone, francuskie lub hiszpańskie.

Kształt końcówki nie ma właściwie żadnego znaczenia, jeśli chodzi o komfort użytkowania brzytwy – jego wybór jest z reguły uwarunkowany osobistymi preferencjami. Jeśli jesteś początkującym użytkownikiem brzytwy, możesz śmiało zdecydować się na ostrze o okrągłym lub zaokrąglonym kształcie – są one bowiem uniwersalne. Haczykowate czy kwadratowe zakończenia wykorzystywane są przeważnie do modelowania konturów zarostu.

Zobacz również